Fogyasztói igényekhez igazodó, gazdaságilag jelentős haszonhalaink (harcsa, ponty, süllő) genetikai erőforrásainak és tenyésztés-technológiájának innovatív fejlesztése - GOODFISH
A projekt azonosító száma: |
GINOP-2.3.2-15-2016-00025 |
|
A projekt címe: |
Fogyasztói igényekhez igazodó, gazdaságilag jelentős haszonhalaink (harcsa, ponty, süllő) genetikai erőforrásainak és tenyésztés-technológiájának innovatív fejlesztése - GOODFISH |
|
Weblap: |
![]() |
|
A kedvezményezett neve: |
Szent István Egyetem |
|
A projekt tervezett |
2020.12.31. |
|
A szerződött támogatás |
987 440 604 Ft |
|
A támogatás mértéke: |
100% |
Konzorciumi tagok | Támogatás összege | Támogatás mértéke |
Debreceni Egyetem (DE) | 198 359 000 Ft | 100% |
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet (NAIK HAKI) | 326 876 595 Ft | 100% |
Pannon Egyetem (PE) | 248 155 768 Ft | 100% |
Szent István Egyetem (SZIE) | 214 049 241 Ft | 100% |
A projekt tartalmának bemutatása:
Az utóbbi évtizedekben a hagyományos tógazdasági haltermelés mellett egyre nagyobb teret nyernek az intenzív haltermelési rendszerek. Ennek okai a korlátozott természeti erőforrások ésszerű felhasználására és a környezet védelemére való törekvés, a választékbővítés, illetve a termelés gazdaságosságának fokozására irányuló kényszer. Az akvakultúra nagyarányú fejlődését az intenzív, vagy precíziós akvakultúra alapozta meg a világon. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) is elsősorban ilyen irányú fejlesztéseket támogat. Azonban hazánkban a jelenleg alkalmazott haltermelési technológiák legtöbbje nem felel meg a felsorolt kritériumoknak. A hazai haltermelés fejlődésének egyik kitörési pontja a nagy piaci potenciállal rendelkező halfajok a haltermelési gyakorlatban elterjeszthető, intenzív és erőforrás takarékos, ún. precíziós haltermelési technológiák kidolgozása.
Ezért a Goodfish projektben négy, a magyarországi halgazdálkodásban meghatározó szerepet játszó felsőoktatási és kutatási intézmény - Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központ Halászati Kutatóintézete (NAIK HAKI), a Debreceni Egyetem (DE), a Pannon Egyetem (PE) és a konzorciumvezető Szent István Egyetem (SZIE) - annak érdekében fogott össze, hogy a fogyasztói igényekből kiindulva komplex módon, a legkorszerűbb genetikai eszközök felhasználásával fejlessze három őshonos halfaj - a harcsa, a süllő és a ponty – tenyésztési-, takarmányozási- és tartástechnológiáját és hozzon létre új halászati piaci termékeket.
Programajánló
Hírek
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szakmai közreműködésével 2019 elején országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez a többfunkciós mezőgazdasági hasznosításról, mai kifejezéssel élve az agrárerdészeti rendszerekről.
A Magyar Mezőgazdaság című szaklap interjúja Dr. Gyuricza Csabával, a NAIK főigazgatójával.